Vapaaehtoistyö

Sivu on päivitetty 22.10.2017 riitta.vartti@kolumbus.fi, Riitta Vartti
Yhteyshenkilö Filippiinit-seurassa  |  Kokemuksia Filippiinit-seuran vapaaehtoistyöstä  |  Vapaaehtoisen tehtävät  | TFDP - filippiiniläinen yhteistyökumppani  |  etusivulle
Ihmisoikeustyössä Filippiineillä

Filippiinit-seura lähettää säännöllisesti vapaaehtoisia työntekijöitä Task Force for Detainees of the Philippines (TFDP)* -järjestölle, joka on yksi Filippiinien vanhimmista ja tunnetuimmista ihmisoikeusjärjestöistä. Järjestö muun muassa dokumentoi ihmisoikeusrikkomuksia Filippiineillä ja auttaa poliittisia vankeja ja heidän perheitään (katso myös kummitoiminta).

Anni Mustonen aloitti Filippiinit-seuran vapaaehtoisena syyskuussa 2017. Tilanne Filippiineillä on taas todella kriittinen ihmisoikeuksien kannalta. Seuraa Annin blogia Times they are a changin' https://annilangblog.wordpress.com/

Filippiinit-seura ja TFDP olivat mukana kansalaisjärjestöjen Kepan koordinoimassa Etelän Vapaaehtoisohjelmassa (Etvo) 2015-2016. Nyt Etvo on lopetettu, mutta haluamme silti jatkaa hyvin toiminutta vapaaehtoisten lähettämistä.

Filippiinit-seuran vapaaehtoinen Joonas Rundgren 2015

Kokemuksia Filippiinit-seuran vapaaehtoistyöstä

Vuonna 2015 matkaan lähteneen Joonaksen kokemuksista voit lukea tästä. Matematiikan tunnilla, kuva: Salla KallioLakimiehenä Joonas auttoi järjestöä ihmisoikeusrikosten uhrien tapausten dokumentoinnissa ja tiedottamisessa ja lakiavun hankkimisessa.

Vuonna 2016 vapaaehtoisena toimi Salla Kallio. Sallan blogiin "Nukkuu papaijassa" pääset tästä: http://nukkuupapaijassa.blogspot.fi/.

Sallan kuvia on myös sivulla kummitoiminta.

Elokuvaohjaajana Salla mm. haastatteli kansalaisjärjestöjen aktiiveja videolle. Salla teki myös Filippiinit-seuran kummilapsista videon "Sinun poluillas, koulutie".

Salla Kallio: "Vapaaehtoistyössä inspiroivinta oli ihmiset, jotka tekevät kaikkensa yhteisönsä elämän parantamiseksi. Saavutuksiakin tulee!"

Vapaaehtoistyön yhteyshenkilö Filippiinit-seurassa:

Joonas Rundgren, joonasrundgren@gmail.com

Vapaaehtoisen tehtävät

TFDP:llä on tarjolla vapaaehtoiselle useampia tehtäviä, joista voidaan valita yksi tai sovitella yhteen kokonaisuus hakijan osaamisen ja kokemuksen pohjalta.

• TFDP:n yksi perustehtävä on ihmisoikeusrikkomusten dokumentointi ja vapaaehtoiselta toivotaan osallistumista dokumentoinnin ja kampanjoinnin kehittämiseen. Erityisesti tarvetta olisi henkilölle, jolla on osaamista sosiaalisen median käytöstä kampanjoinnissa.
  • TFDP on alusta lähtien toiminut aktiivisesti myös kansainvälisissä verkostoissa. Vapaaehtoinen voisi olla avustamassa yhteydenpidossa kansainvälisiin ihmisoikeustoimijoihin päin. Tiedotustehtävä sisältää sekä raportointia Filippiinien ihmisoikeustilanteesta ja että solidaarisuuden osoittamista muiden maiden ihmisoikeusloukkauksia kohtaan.
  • Tärkeä tehtävä on myös ihmisoikeuskoulutus ja vapaaehtoista toivotaan avustamaan koulutusmateriaalien ja -tapahtumien suunnittelussa.
  • Toisenlainen, mutta hyvin kiinnostava tehtävä vapaaehtoiselle olisi osallistuminen Youth for Rights -ohjelmaan, jossa tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta ihmisoikeuksista taiteen keinoin. Menetelminä käytetään monipuolisesti taidetyöpajoja (esim. teatteri, maalaus, runonkirjoitus).

Vapaaehtoisen kanssa voidaan myös sopia tiedotuksellisia tehtäviä Suomen suuntaan Filippiinit-seuran kanssa.

Hakijalta odotetaan

• ymmärrystä ihmisoikeuksista ja kehitysyhteistyön kontekstista,
  • hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja,
  • sopeutumista työskentelyyn vaihtelevissa olosuhteissa myös virka-aikojen ulkopuolella ja
  • valmius matkoihin syrjäisillekin alueille

Hakijalta odotetaan myös

• itsenäistä työskentelyotetta,
  • stressinsietokykyä,
  • joustavuutta ja oma-aloitteisuutta sekä
  • kulttuurisensitiivisyyttä.
  • Tehtävien hoito edellyttää sujuvaa sekä suullista että kirjallista englanninkielen taitoa.

Vapaaehtoistyön aloitusajankohta on sovittavissa vapaaehtoisen ja järjestöjen kesken. Vapaaehtoistyön toivottava kesto on vähintään 5 kk.

Vapaaehtoinen sijoittuu Manilaan ja TFDP auttaa majoituksen järjestämisessä vapaaehtoisen toiveiden mukaan. Majoitusvaihtoehto vaikuttaa pitkälti asumiskustannuksiin, mutta arvioidut asumiskustannukset Manilassa alueella, jossa järjestön toimisto sijaitsee, ovat noin 200 euroa kuukaudessa. Joukkoliikenne ja ruokailu ovat Filippiineillä Suomea huomattavasti edullisempia. Filippiinit-seura vastaa vapaaehtoisen perehdytyksestä ennen matkaa ja tarjoaa tukensa vapaa-ehtoiselle myös niin Filippiineillä olon aikana kun sen jälkeen.

* TFDP liittyy Filippiinit-seuran perustamiseen vuonna 1988 siten, että aloitteen tekijä ja innostaja oli järjestön silloinen pääsihteeri Evelyn Balais-Serrano. Filippiineillä ihmisoikeustilanne oli tuolloin vielä hyvin huono presidentti Marcosin 25-vuotisen diktatuurin jäljiltä.

Siten ihmisoikeuskysymykset olivat alusta asti tärkeitä myös Filippiinit-seuran toiminnassa. Monet seuran jäsenistä ovat osallistuneet kummirinkiin, joka on kouluttanut TFDP:n kautta vuosittain kymmeniä ihmisoikeusrikosten uhrien lapsia alakoulusta yliopistoon. Useita TFDP:n edustajia on myös eri vuosina vieraillut Suomessa luennoimassa ja kertomassa maan tilanteesta, ja Filippiinit-seura on puolestaan ottanut kantaa TFDP:n nostamiin kysymyksiin.