Terrorisminvastainen taistelu Filippiineillä

Sivu on päivitetty 2.1.2007 riitta.vartti@kolumbus.fi, Riitta Vartti.

Filippiinien puolustusvoimilla on ollut jo toista vuotta 5000 - 7000 sotilasta tuhoamassa ehkä muutaman sadan Abu Sayyafin miehen joukkoa, joka pitää edelleen panttivankinaan mm. yhdysvaltalaista pariskuntaa. Nyt Filippiineillä on käynnissä puolivuotinen sotaharjoitus "Balikatan 02-1", johon osallistuu 660 USA:n sotilasta. Ainakin aluksi heistä 160 sijoitettiin Basilanin saarelle.

Sopimuksen mukaan amerikkalaiset ovat mukana vain kouluttajina ja heillä on oikeus osallistua taisteluun vain itsepuolustuksellisessa tilanteessa. Tosin nyt on alkamassa "Balikatan 02-2"-harjoitus, johon tulee n. 1500 USA:n sotilasta lisää.

Amerikkalaisten läsnäoloa on perusteltu sillä, että Abu Sayyaf on yhteistyössä al-Qaedan kanssa. 1990-luvun alkupuolella al-Qaeda rahoittikin Abu Sayyafia, mutta sen jälkeen siitä ei ole näyttöä. Amerikkalaisilta tahoilta on tuotu esiin epäilystä, että Abu Sayyaf olisi ohjannut osan saamistaan lunnasrahoista al-Qaedalle, mutta siitä ei vielä ole todisteita.

Monet tahot Filippiineillä eivät usko, että amerikkalaiset olisivat maassa vain Abu Sayyafin tuhotakseen. Taustalla epäillään olevan USA:n halu saada jälleen pysyvämpää sotilaallista jalansijaa Filippiineillä, täydentääkseen Aasian alueen tukikohtaverkkoaan.

Akbayanin toimesta järjestettiin maaliskuussa kansainvälisen valtuuskunnan käynti Basilanin saarelle selvittämään, miten ihmisoikeuksia on noudatettu. Yhtenä valtuuskunnan jäsenenä oli europarlamentaarikko Matti Wuori. Vaikka Filippiinien hallitus ja paikallisviranomaiset yrittivät kaikin tavoin vaikeuttaa valtuuskunnan toimintaa, havaitsivat he siviileihin kohdistuvia ihmisoikeuksien loukkauksia sekä armeijan että Abu Sayyafin taholta.