Matkustaminen Filippiineille
Sivun on päivittänyt 30.6.2019 Riitta Vartti, riitta.vartti @ kolumbus.fi

etusivu |  Oslossa on lähin Filippiinien lähetystö   |  tietoa Filippiineistä  |  ilmasto  |  sää  |  kulttuuri  |  kielet  |  uskonnot  | juhlapäivien vietto  |  fiestat ja festivaalit  |   tapakulttuuri  |  ruokakulttuuri  |  luonto  |  luonnonkatastrofit  |  

Matkaohjeet

Filippiineillä käy vuosittain vain muutama tuhat suomalaista matkailijaa, vaikka luonto on monin paikoin henkeäsalpaavan kaunis, ihmiset iloisia ja helposti lähestyttäviä ja englannilla pärjää joka paikassa. Matkailua ovat kuitenkin toistaiseksi vähentäneet pitkä välimatka, suorien lentojen puuttuminen, hotellien ja infrastruktuurin heikkoudet sekä levottoman maan maine.

Viisumi

Lähetystöt ja konsulaatit Suomessa asuville lähin Filippiinien lähetystö on Oslossa. Helsingissä on lisäksi Filippiinien konsulaatti, josta (30 päivää pidemmät) viisumit Filippiineille hankitaan.

Manilassa toimii Suomen konsulitoimipiste. Filippiineillä Schengen-viisumit Suomeen hankitaan 1.7.2019 alkaen Suomen konsulitoimipisteen kautta, koska yhteistyö Norjan kanssa päättyi. Suomen konsulitoimipiste hoitaa myös suomalaisten passi- ja oleskelulupa- ym. konsuliasioita, kuten asiakirjojen laillistamisia.

Oletko suomalainen ja haluat matkustaa Filippiineille? Tietoa viisumista ym. virallisista asioista on tämän sivun lisäksi myös Filippiinit-seuran suomenkielisellä sivulla Suomesta Filippiineille.

Oletko filippiiniläinen ja haluat matkustaa Suomeen? Suomen konsulaatti Manilassa käsittelee Suomen viisumit (Schengen-viisumi), joten sinne pitää jättää viisumianomus sähköisesti, maksaa se ja varata haastatteluaika. Perusteellisempaa tietoa on sivulla Filippiineiltä Suomeen.

Katso osoitetiedot alempaa lähetystöjen ja konsulaattien kohdalta.

Ilmasto

Milloin on paras aika matkustaa Filippiineille?

Vuoden voi jakaa karkeasti kolmeen vuodenaikaan:

 • kuiva ja suhteellisen viileä kausi joulukuusta helmikuuhun
 • kuuma ja kuiva maalis-toukokuu, jota filippiiniläiset itse kutsuvat kesäksi
 • sade- ja taifuunikausi toukokuusta marraskuuhun.

Eri puolilla maata ilmasto vaihtelee jonkin verran.

Ilmasto on trooppinen, kostea ja lämmin (lähes aina yli +25). Ainoastaan ylhäällä vuorilla on viileämpää.

Suomalaisista luultavasti useimmat pitävät eniten kuivan kauden alkupuolesta, joka on vuoden viilein aika. Paras aika on ehkä tammi-helmikuu. Sen sijaan maaliskuusta toukokuun loppuun on kuuminta. Kuivalle kaudelle sattuvat suositut joulun ja pääsiäisen ajat, jolloin liikennevälineet ja hotellit ovat täysimmillään. Silloin useimmilla filippiinoilla on lyhyet lomansa. Kuivalla kaudella järjestetään myös useimmat festivaalit.

Myös sadekaudella voi aivan hyvin matkustaa maahan, sillä siellä sataa harvoin päivä- tai viikkokausia, yleensä joka päivä on myös aurinkoista. Lue lisää ilmastosta.

Taifuuneja (hirmumyrskyjä) voi sattua ympäri vuoden, mutta ne ovat tavallisempia sadekaudella. Taifuunille tyypilliset runsaat sateet ja kovat tuulet haittaavat maan sisällä liikkumista. Lue lisää luonnonkatastrofeista.

Sää

Lämpötila on kautta vuoden melko tasainen, samoin eri vuorokaudenaikoina ei esiinny valtavia vaihteluita: lämpötila ei juuri koskaan nouse yli +40 asteen ja laskee alavilla paikoilla harvoin alle +15 asteen (vain öisin). Alla esimerkkinä Manilan lämpötilat ja sademäärät keskimäärin.

Manilan ilmasto

Sademäärät vaihtelevat eri vuodenaikoina runsaasti. Eniten sataa sadekaudella, jolloin etenkin taifuunien jälkeen voi sataa jopa päiväkausia. Tavallisempia ovat kuitenkin lyhyet, rankat kuurot. Kuivalla kaudella voi vallita jopa liiallinen kuivuus.

Erityisesti tuulet vaikuttavat säätilaan.

Päivittäiset säätiedotukset katso esim. PAGASAn sivulta.

Sääkartta Philippine Daily Inquirerin sivulla http://www.inquirer.net/map_api/weather/.

Lue lisää ilmastosta.

Lennot

Suomesta ei ole suoria lentoja Filippiineille, joten kysy matkatoimistosta tarjouksia ja sujuvia yhteyksiä.

Etsi lentoyhteyksiä verkosta esim. seuraavilta suomenkielisiltä hakusivuilta:

www.supersaver.fi/etravelstore/supersaver_fi/ibe/air/search/search.jsp">

www.ebookers.fi/

www.kilroytravels.fi/

Filippiineillä on kaksi suurta, kansainvälistä pääkenttää:
Manilassa Ninoy Aquino International Airport (NAIA) ja
Cebu Cityssä
Cebu-Mactan International Airport (MIA).

Lisäksi on mm. Clark Airbase Manilasta pohjoiseen.

Lentokenttävero

Kansainvälisten kenttien kautta kulkija maksaa 750 pesoa lähtiessään ulkomaille ja 200 pesoa Filippiinien kohteisiin. (Airport Terminal Fee. Summat voivat muuttua, joten varaa pesoja mukaan.)

Tullimääräykset

Täytä tulliselvitys ennen maahan tuloa (lomakkeita jaetaan lennolla). Yli 3 000 dollarin valuuttamäärästä on ilmoitettava keskuspankin (Central Bank of the Philippines) tiskillä lentoasemalla. Maasta ei saa viedä enempää valuuttaa kuin on tuonut sinne. Korkeintaan 10 000 Filippiinien pesoa saa viedä pois maasta. Maasta lähtiessä täytä lähtöselvitys, joita jaetaan lentoasemalla ennen tulliin tuloa.

Viisumi

Viisumia ei vaadita alle 30 päivän oleskeluun, jos matkailijalla on osoittaa lentolippu maasta pois. Pitempää oleskelua varten viisumin voi hankkia etukäteen Filippiinien Helsingin-konsulaatin kautta.

Viisumianomus

Viisuminanomus http://www.philembassy.no/consular-services/visa

Huom! Passin on oltava voimassa 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Lähetystön tiedotus 12.4.2012: Filippiineille ei voi matkustaa väliaikaisella passilla ilman viisumia. (Ei ole vahvistusta, päteekö tämä määräys edelleen. Kannattaa kuitenkin aina huolehtia, että passi tulee uusittua ajoissa niin ettei tarvitse turvautua väliaikaiseen passiin.)

Viisumin pidentäminen on helppoa perillä eikä vaadita välillä maasta poistumista. Viisumin voi pidentää maahanmuuttoviraston eri yksiköissä. Päätoimisto on Manilassa: Bureau of Immigration, Intramuros. Viisumin voi pidentää myös 12 muun kaupungin maahanmuuttotoimistossa. Kaupungit ovat: San Fernando (La Union); Aparri (Cagayan); Subic, Batangas, Legaspi, Iloilo, Cebu, Tacloban, Zamboanga, Cagayan De Oro, Surigao ja Davao. Näiden kaupunkien lisäksi on turistikohteita, joissa viisumin voi pidentää, esim. Boracay.

Katso lisää tietoja Filippiinien maahanmuuttoviraston sivulta:

http://www.immigration.gov.ph/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=61

 • Automaattisesti saa viisumin 30 päiväksi rajalta (lentokentältä) ilman etukäteisanomista.
 • Ensimmäisen pidennyksen jälkeen viisumin yhteispituudeksi tulee 59 päivää. Tämän pidennyksen voi hankkia myös heti maahan tullessaan tai jo etukäteen Helsingin konsulaatista.
 • Toinen pidennys on 3-4 kuukautta.
 • Yli 6 kuukauden oleskelu edellyttää sormenjälkien antamista. Jokainen viisuminpidennys maksaa erikseen.
 • Mukana seuraavat alle 15-vuotiaat lapset tarvitsevat erityisen lupapaperin (Waiver of Exclusion Ground wli W.E.G.).
 • Entiset ja nykyiset Filippiinien kansalaiset suomalaisine perheenjäsenineen voivat oleskella maassa enintään vuoden ilman viisumia (balikbayan-asetus). Perheenjäsenten täytyy kuitenkin matkustaa yhdessä Filippiinien kansalaisen kanssa.
 • Huom! Myös maahanmuuttoviraston (Bureau of Immigration) sivuilta löytyvät ohjeet eri tapauksiin ja sieltä voi ladata erilaisia anomuksia.

Lähetystöt ja konsulaatit

Filippiinien lippu

Suomesta Filippiineille:

Suomalaiset Filippiineille matkustavat ja Suomessa asuvat filippiiniläiset hoitavat viisumiasiat ja paperien legalisoinnit Filippiinien Helsingin-konsulaatissa.

Filippiinien konsulaatti Helsingissä

Osoite: Tarkk'ampujankatu 2 A 6 (2. kerros), 00140 Helsinki

Pääkunniakonsuli: Jyrki Kupila, jyrki.kupila@yahoo.com

Kunniakonsuli: Teresita Ruutu teresita.ruutu@saunalahti.fi

040 7071817 (puhelut päivittäin klo 13-15)

Avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 13 - 15 tiistaista 17.9.2013 eteenpäin.

- Konsulaatti hoitaa Filippiinien viisumit ja erilaisten paperien legalisoinnit

- Filippiiniläisten passien uusiminen ja kaksoiskansalaisuus hoidetaan toistaiseksi Oslon-lähetystön kautta. Katso tiedot Filippiinien Oslon-suurlähetystön sivulta.

-----------------------------------------------------

Filippiinien Norjan-lähetystö hoitaa mm. Filippiinien passien uusimiset, kaksoiskansalaisuudet ja äänestäjäksi rekisteröitymisen eri vaaleissa. Huom! Noin kerran vuodessa järjestetään päivän tai kahden konsulitapaaminen (Consular Outreach) Helsingissä.

Filippiinien lähetystö Oslossa

Embassy of the Philippines in Oslo, Norway

Katuosoite:

4. kerros

Nedre Vollgate 4
0158 Oslo
NORWAY

Avoinna

Lähetystö: ma-pe 9.00 - 17.00
Konsuliosasto: ma - pe 9.00 - 14.00 (käsittely)
9.00 - 17.00 (luovutus)

Puhelinajat

14.00-17.00

(Puhelinyhteys on tarkoitettu vain sellaisten asioiden käsittelyyn, joita ei löydy lähetystön kotisivulta.)

Puhelin: (+47) 22 40 09 00

Postiosoite

P.O. Box 322 SENTRUM
N-0103 Oslo
NORWAY

Hätätapauksissa

Voit soittaa päivystävälle virkailijalle (+47)95001072 tai näihin numeroihin, (+47)90241171, (+47)97426900 ja (+47)95236329.

Aikaero Suomeen: -1 tunti

Suomalainen, joka haluat matkustaa Filippiineille, lue lisää sivulta Suomesta Filippiineille.


Suomen lippu

Filippiineiltä Suomeen:

Suomen konsulitoimipiste avautui taas joulukuun 2018 alussa. Konsulitoimipiste hoitaa mm. asiakirjojen laillistuksia sekä oleskelulupia Suomeen sekä antaa yleistä neuvontaa. Alkaen 1.7.2019 konsulaatti hoitaa myös Schengen-viisumit Suomeen, yhteistyö Norjan kanssa päättyi.

Kansalaispalveluvirkailija (Consular Officer): Lotta Anttola Rocha

Osoite:

VFS Global Finland Application Centre
Mezzanine Floor, Ecoplaza Bldg.,
Don Chino Roces Ave., Makati City
1231 Philippines
Sähköposti: sanomat.mni@formin.fi

Avoinna: Huom! varaa aina aika sähköisen portaalin kautta. Linkki konsulitoimipisteen sähköiseen ajanvarausjärjestelmään on tässä

Sähköposti: sanomat.mni@formin.fi

Hätätapauksissa voit olla yhteyksissä ulkoministeriön konsulipäivystykseen numerossa: +358 9 1605 5551 tai sähköpostilla paivystys.um@formin.fi.

Konsulitoimipisteen kotisivu:

http://www.finland.ph

Facebook-sivu https://www.facebook.com/FinnishConsularOfficeManila/.

Suomeen pyrkivät filippiiniläiset hoitavat kaikki konsuliasiat Manilan konsulaatissa

Oleskelulupahakemukset jätetään Suomen konsulitoimipisteeseen Manilassa.

Myös Schengen-viisumi Manilasta

Viisumia haetaan sähköisen portaalin kautta ja viisumihakemukset liiteasiakirjoineen jätetään Manilassa VFS Globalin toimistoon (osoite yllä). Varaa aika hakemuksen jättämiseen. Lue lisää tästä.

Huom! Schengen-viisumia Suomeen ei voi enää hakea Cebu Citystä

Cebu Cityssä ei enää voi jättää Schengen-viisumin anomuksia, vaan kaikki viisumit Suomeen hoidetaan Manilan konsulaatin ja VFS:n kautta.

Viisumiasioita koskevat asiakastiedustelut tulee 1.7.2019 jälkeen lähettää sähköpostilla: info.flrp@vfshelpline.com

Kysymyksiin ja ajanvarauksiin vastaa myös VFS Helpline: +63 2 528 2515

Filippiiniläinen, joka haluat matkustaa Suomeen, lue lisää sivulta Filippiineiltä Suomeen

Rokotukset, lääkekaappi, juomavesi

Filippiinit on kohtalaisen turvallinen maa terveyden kannalta. Tarkista viimeisimmät rokotussuositukset terveyskeskuksesta tai rokotusasemilta tai esimerkiksi tästä http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00055#s53. Japanin aivotulehdus, kolera, lavantauti ja hepatiitti tavallisten jäykkäkouristuksen ym. lisäksi ovat usein suositeltuja. Malarianestolääkitys on paikallaan vain jos menet maaseudulla malarian epidemia-alueille. Dengue-kuume on yleinen, mm. Manilassa, mutta siihen ei ole rokotetta. Manilassa on sekä sairaaloita että lääkkeitä hyvin saatavilla, mutta maaseudulla voit tarvita omat särkylääkkeet, laastarit jne.

Juomavesi. Manilan monissa kaupunginosissa johtovesi on juomakelpoista, mutta selvitä asia paikallisilta. Maaseudulla kannattaa mieluummin juoda pullojuomia, joita on saatavilla kaikkialta, tai keittää vesi. Lue lisää ruoista ja juomista ruokakulttuurisivulta.

Mitä matkalle mukaan

Filippiineillä ja etenkin Manilassa riittää tavaraa, aivan samoja merkkejä kuin täälläkin, joten sinne ei kannata raahata Suomesta esimerkiksi kameratarvikkeita, aurinkovoiteita, t-paitoja ja sortseja. Niitä saa edullisemmin periltä Manilan lukuisista valtavista tavarataloista ja kauppakeskuksista. Riittää siis pieni varasto kevyitä kesävaatteita, omat lääkkeet ja hygieniatarvikkeet. Jos aiot vierailla paikallisissa perheissä, varaa jotakin vietävää lapsille.

Tärkeitä maan sisällä liikkujalle:

 • Vyölaukku tai kaulapussi arvoesineille kuten passi, rahat ja matkaliput.
 • Pieni pyyhe, jolla voi pyyhkiä esim. hikeä.
 • Taskulamppu (kaikkialla ei ole sähköä tai se katkeilee).

Sähkölaitteet

Jännite on sama kuin Suomessa eli 220 V. Adaptereita eli sovittimia tarvitaan, jos täältä viedään sähkölaitteita. Suomalaiset pistokkeet eivät aina käy, koska monissa paikoissa pistorasioihin sopivat vain litteät raudat. Lyhyisiin sähkökatkoksiin pitää varautua ja jännite voi heittelehtiä, joten myös muuntaja voi olla tarpeen herkkiä laitteita varten. Laitteita saa sieltä ja halvemmalla kuin Suomesta.

Puhelin

Kännykkä toimii. Filippiineillä kannattaa ostaa prepaid-liittymä, ainakin paikallisiin puheluihin. Erihintaisia prepaid-kortteja saa lähes joka kulmasta. Suomalaisilla liittymillä voi soittaa, mutta tulee muistaa, että myös vastaanotetuista puheluista kertyy laskua. Suomalaiseen laturiin voit tarvita pistokkeen takia adapterin (sovittimen), jonka voi hankkia paikan päällä elektroniikkaliikkeistä.

Raha-asiat

Filippiinien raha on peso (P), joka jakautuu 100 centavoon.

Kurssi (29.5.2017)

1 euro = 55,5738 pesoa
100 pesoa = 1,79953 euroa.

Matkavaluuttana parhaita ovat nyt eurot, jotka kelpaavat useimmissa paikoissa.

Luottokortit. Visa, Mastercard, Diners Club, Bank Americard, Master Charge ja American Express kelpaavat pankeissa ja useimmissa liikkeissä. Kuitenkin käteistä (pesoja) kannattaa aina olla mukana. Niitä tarvitaan pienemmissä liikkeissä, liikennevälineissä jne.

Turvallisuus. Huolimatta maineestaan, jota erityisesti Jolon panttivankidraama (v. 2000) lisäsi, Filippiinit on ollut melko turvallinen maa turistille. Nyt (toukokuussa 2017) menossa oleva huumesota ja sotatila Mindanaolla eivät nekään välttämättä muodosta vaaraa turistille kaikilla maan alueilla. Matkailija voi liikkua melko rauhassa lukuun ottamatta Mindanaon saarta, jossa on menossa sotatoimia. Seuraa uutisia ja Ulkoministeriön maakohtaista tiedotetta Filippiineistä.

Muuten tavallinen varovaisuus riittää. Aseita näkyy hätkähdyttävän paljon vartijoilla, poliiseilla ja sotilailla toisin kuin Suomessa. Niitä on myös yksityisillä henkilöillä ja alkoholin kanssa ne ovat vaarallinen yhdistelmä. Taskuvarkaiden varalta on parasta kantaa arvoesineensä kaulapussissa tai vyöllä eikä jättää laukkujaan vartioimatta. Hotelleissa voi jättää passit, rahat ja matkaliput tallelokeroon. Yleensä ei kannata köyhässä maassa esitellä liikaa rikkauttaan, sillä se vain herättää varkaiden huomion.

Luonnonkatastrofit, kuten taifuunit, maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset, ovat erittäin yleisiä maassa. Lue enemmän katastrofeista.

Matkustaminen maan sisällä

Liikkuminen Metro Manilassa.

Bussit ajavat kaupungin suurilla väylillä.
Jeepneyt (jeepit) kiertelevät pienemmillä kaduilla.
Traysikel (sivuvaunullinen kolmipyörätaksi) vie perille lyhyillä matkoilla ja sivukaduilla.

Kevytraidelinjat

Metro Manilan alueella on viisi "metrolinjaa" tai pikemminkin kevytraidelinjaa, jotka kulkevat maan päällä. Ne on nimetty väreittäin: keltainen, purppura ja sininen sekä uusia ja rakenteilla ovat vihreä ja oranssi linja. Linjojen reitit

Keltainen (LRT 1) etelä - pohjoinen: Baclaran - Monumento, Calookan City - North Avenue
Purppura (LRT 2) itä- länsi: Recto - Santolan
Sininen MRT 3 North Avenue, Quezon City - Taft Avenue, Pasay City.
Vihreä PNR pohjoinen: Calookan - Malolos
Oranssi PNR eteläinen: Blumentritt -

FX-joukkotaksi. Tämä matkailumuoto on jeepneytä ja linja-autoa kalliimpi (10-50 pesoa), sillä FX-taksissa mukavuutta lisää ilmastointi ja reitti ilman välipysähdyksiä.

Lentäminen on nopea ja mukava tapa siirtyä saarelta toiselle. Philippine Airlines on korkeatasoinen lentoyhtiö, joka lentää ulkomailla 19 maahan ja kotimaassa 43 kaupunkiin. Maan sisäisiä lentoja hoitavat myös Air Philippines ja Cebu Pacific.

Laivamatkat. Vesitiet ovat paljon käytettyjä. Lukuisilla laivayhtiöllä on reittiliikennettä eri saarten välillä. Suuremmilla risteilijöillä voi matkustaa vaikka saariston päästä päähän, pienemmät lautat kulkevat lyhyitä vesimatkoja. Aivan lähietäisyydelle voi vuokrata bangkan (sivutuellinen moottorivene).

Maantiet. Bussit ovat suhteellisen edullinen tapa liikkua suurimpien kaupunkien välillä. Myös yöbusseja on esimerkiksi Manilasta Bicoliin. Lisäksi kaikkialla on tarjolla jeeppejä (jeepney). Lyhyemmillä reiteillä on lisäksi kolmipyörätakseja (traysikel).

Aukiloloajat

Virastot ja toimistot ovat tavallisesti avoinna ma-pe klo 8-15 tai 9-18, jotkut yksityiset toimistot myös la 9-12.
Tavaratalot ja kauppakeskukset ovat auki joka päivä 10-20. Jotkut kaupat ovat avoinna ympäri vuorokauden.
Pankit ovat avoinna 8-15, automaatit ovat aina avoinna.

Kulttuuriasiat

Pukeutuminen

Hellevaatetus tai kevyt kesävaatetus on käytännöllisin. Vain korkealle vuoristoon mennessä voit tarvita villatakin tai collegen. Jalkineiksi paksupohjaiset, mutta ilmavat kengät ovat parhaat. Avosandaalit ovat muualla erinomaiset, mutta eivät kelpaa esim. hienoihin ravintoloihin tai virastoihin. Etenkin ensimmäisinä päivinä voi olla syytä suojella kasvojaan ja käsivarsiaan auringolta vaatteella ja suojavoiteilla. Myös aurinkolasit ovat usein tarpeen. Rantavaatetus sopii vain turistirannoille. Kirkkoihin ja temppeleihin sekä virastoihin mennessä pitää pukeutua hillitysti. Virallisissa tilaisuuksissa vaaditaan miehiltä puvuntakki tai paikallinen juhla-asu barong tagalog, naisilta iltapuku.

Kieli

Filippiinien viralliset kielet ovat filippiino (Filipino, joka perustuu pitkälle tagalogin kieleen) ja englanti. Lisäksi maassa on kymmeniä muita kieliä. Lue kieliasioista lisää. Lähes kaikkialla pärjää englannilla, mutta kannattaa opetella myös maan pääkieltä päästäkseen paremmin sisälle kulttuuriin.

Pitempi oleskelu Filippiineillä

Suomalaiset ovat saaneet melko helposti pitempiä oleskelulupia. Jos aiot viipyä siellä kauemmin, niin sinun pitää pystyä osoittamaan, millä tavoin rahoitat oleskelusi. Täytyy osoittaa esim. tiedot eläkkeestä tai muista tuloista.

Huom! Suomalainen ei voi omistaa Filippiineillä maata tai kiinteistöjä (esim. omakotitaloa) yksin, vaan vain yhdessä jonkun filippiiniläisen kanssa. Liiketoiminnan aloittamiseen tarvitaan samoin filippiiniläinen osapuoli.

Nyt on mahdollista saada kerralla puolen vuoden oleskelulupa (aikaisemmin vain 59 päivää eli kaksi kuukautta kerrallaan). Tätä kutsutaan lähetystössä nimellä "Long-Stay Visitor Visa Extension" (LSVVE). Asiasta tulee lisää tietoa näille sivuille myöhemmin. Lue lisää Filippiinien Norjan-lähetystön sivulta http://www.philembassy.no/news-item/long-stay-visitor-visa-extension-for-visitors-to-the-philippines

Eläkeläisen oleskelulupa (Special Resident Retiree's Visa, SRRV)

Filippiinien maahanmuuttovirasto (Bureau of Immigration) myöntää sekä filippiiniläisille paluumuuttajille että ulkomaalaisille erityisen eläkeläisen oleskeluluvan. Luvan haltija voi liikkua maan rajojen yli ja hänellä on oikeus oleskella maassa pysyvästi. Lupaa voi hakea:

1) Eläkettä saava yli 50-vuotias henkilö, jolla on mukanaan varoja 10 000 USA:n dollaria ja joka sen lisäksi saa eläkettä kotimaastaan vähintään 800 dollaria kuukaudessa.
2) Jos hakijalla ei ole eläkettä ja hän on 35–-49-vuotias, hänellä täytyy olla 50 000 dollaria, yli 50-vuotiailla 20 000 dollaria.
3) Entinen Filippiinien kansalainen, joka on vähintään 35-vuotias ja jolla on varoja 1 500 dollaria.
4) Entiset Filippiineillä toimineet yli 50-vuotiaat ulkomaiden lähettiläät ja lähetystöjen henkilökunta ym., joilla on varoja 1 500 dollaria.
Lue asiasta lisää sivulta http://www.philembassy.no/consular-services/visa/special-resident-retirees-visa-srrv.

ACR- kortti

Filippiineillä pitempään asuville tai sinne usein matkustaville on olemassa erityinen ulkomaalaisille tarkoitettu henkilökortti, joka helpottaa monia käytännön asioita.

ACR-kortti (englanniksi ACR I-Card, Alien Certificate of Registration) on tavallisen henkilökortin kokoinen sähköisesti päivitettävä sirukortti, joka sisältää nämä tiedot:
1. Henkilötiedot, kuten nimi, ikä, syntymäaika ja -paikka jne.
2. Passikuva
3. Päiväys ja kortin omistajan status / asema Filippiineillä
4. Kortin omistajalle myönnetyn viisumin tiedot
5. Biometriset tiedot, kuten sormenjäljet
6. Allekirjoitus
7. Kortin ym. numerot
8. Matkustustiedot
9. Tiedot maahanmuuttoon liittyvistä, hoidetuista maksuista

ACR-kortin voi hankkia maahantulovirastosta joko Manilasta (Bureau of Immigration, Intramuros, Manila) tai sen 12 sivutoimistosta, jotka sijaitsevat paikkaunnilla: San Fernando (La Union), Aparri (Cagayan), Subic, Batangas, Legaspi, Iloilo, Cebu, Tabloban, Zamboanga, Cagayan De Oro, Surigao ja Davao City.

Lue lisää sivulta http://immigration.gov.ph/index.php?option=com_content&task=view&id=107&Itemid=61

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suomi-filippiino/tagalog-suomi -sanakirja

Uudistettu ja laajennettu sanakirja maksaa 30 euroa (+ mahdolliset postimaksut), tilaa Riitta Vartilta, riitta.vartti @ kolumbus.fi, puh. 040 8454 794. Lue lisää sanakirjasta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisää maan tavoista ja kulttuurista.

Menossa naimisiin filippiiniläisen kanssa?


etusivu |  Oslossa on nyt lähin Filippiinien lähetystö   |  tietoa Filippiineistä  |  ilmasto  |  sää  |  kulttuuri  |  kielet  |  uskonnot  | juhlapäivien vietto  |  fiestat ja festivaalit  |   tapakulttuuri  |  ruokakulttuuri  |  luonto  |  luonnonkatastrofit  |  


© Filippiinit-seura ry
www.filippiinit-seura.fi