Luonto ja ympäristö
Päivitetty 25.7.2017, Riitta Vartti, riitta.vartti @ kolumbus.fi

etusivu  |  tietoa Filippiineistä  |  matkailu Filippiineillä  |  Filippiinien luonnonkatastrofit  |  ilmasto ja sää

kummituseläin
Kuva: Kummituseläin (engl. tarsier) on uhanalainen kuten moni muukin Filippiinien alkuperäisestä eläimistöstä.

Filippiinit on hiukan Suomea pienempi maa (300 000 km2). Se on yksi maailman suurimmista saaristoista yli 7000 saarineen.

Vain 27 % maasta on viljelykelpoista. Loppu on vuoristoa, tiheitä sademetsiä tai ruohikkoa.

Maaperä on melko köyhää. Kun asukkaita on yli 100 miljoonaa, on jo vaikeuksia tuottaa tarpeeksi elintarvikkeita kaikille.

Enää noin kolmasosa Filippiineistä on metsän peitossa ja vain pieni osa siitä on koskematonta luontoa. Metsänhakkuut ovat tärkeä elinkeino. Köyhyys yhdessä globalisoitumisen kanssa johtaa hakkuiden tehostamiseen luonnon monimuotoisuuden ja tulevaisuuden metsävarojen kustannuksella.

Lukuisat lajit ovat vaarassa kadota. Yli 10 000 kotoperäistä kasvi- ja kukkalajia, 760 lintulajia ja suurta määrää nisäkkäitä, joita esiintyy vain Filippiineillä, uhkaa järjestelmällinen tuho kehityksen nimessä.

Filippiinit-seuran ympäristöjulkaisu:

Filippiinien kestämätön kehitys.
Filippiinien ympäristöongelmia kestävän kehityksen näkökulmasta.
Toim. Maarit Huhtaniemi.
Filippiinit-seura ry, Helsinki 1993. 85 s.

Kysy kirjaa seuran sihteeri Riitta Vartilta,
puh.
040 8454 794, riitta.vartti @ kolumbus.fi.

Ympäristöaiheisia artikkeleita myös kirjassa Filippiinit - myrskyjen ja mahdollisuuksien saaristo, toim. Tove Selin, LIKE, Pystykorva-kirjat, 2. painos 2008.

Luonnonsuojelu- ja ympäristöjärjestöjä

Haribon Foundation

etusivulle   |  Filippiinit-sivulle  |  matkailu Filippiineillä  |  Filippiinien luonnonkatastrofit