Kuolemantuomiot
Sivu on päivitetty 30.3.2012 riitta.vartti@kolumbus.fi, Riitta Vartti

etusivulle  |  taustaa kuolemantuomiosta

Kuolemantuomioista luovuttiin Filippiineillä 23.6.2006

Presidentti Gloria Macapagal-Arroyo lakkautti kuolemantuomiot 23.6.2006 käytyään vierailulla paavi Benedictuksen luona. Aiemmin presidentti ei ole noudattanut paavin kehotuksia luopua kuolemantuomioista. Vaikka Filippiineillä 80% kansasta on katolisia, yleinen mielipide on kuitenkin puolustanut kuolemantuomioita. Kuolemaantuomittujen jonossa oli noin 1300 ihmistä, joiden tuomiot muutettiin elinkautisiksi. Tilanne maassa on kuitenkin edelleen hämmentävä outojen kuolemanpartioiden takia, jotka murhaavat ihmisiä, etenkin vasemmistolaisia aktivisteja.

Vetoomus kuolemantuomioita vastaan auttoi?

Kahta tuomittua, Roberto Larania ja Roderick Licayania helmikuussa 2004 uhannut teloitus lykättiin aluksi kuukaudella, koska ilmeni uusia todisteita tuomittujen mahdollisesta syyttömyydestä.

Kuolemantuomioiden täytäntöönpano keskeytettiin viisi vuotta sitten, joten ensimmäisen teloituksen täytäntöönpanon estämisellä oli periaatteellista merkitystä.

Vuoden alussa 2004 mm. Filippiinit-seura lähetti alla olevan vetoomuksen presidentti Gloria Macapagal-Arroyolle ja oikeusministeri Simeon A. Datumanongille sekä Filippiinien Tukholman suurlähettiläälle.

Alla on vuoden 2004 alussa lähetetty tiedote ja vetoomukset osoitteineen.

Taustaa
Pekka Borg 18.1.2004

Roberto Laran ja Roderick Licayanin kuolemantuomioiden täytäntöönpanolla helmikuun lopussa 2004 olisi erityisen periaatteellista merkitystä, sillä Filippiineillä pysäytettiin kuolemantuomioiden täytäntöönpano neljä vuotta sitten. Lisäksi Filippiinien kongressissa on käsiteltävänä lakialoite kuolemantuomioista luopumiseksi kokonaan.

Roberto Lara ja Roderick Licayan tuomittiin kidnappauksesta, mikä on Filippiineillä valitettavan yleistä. Kuolemantuomioilla ei kuitenkaan ollut toivottua pelotevaikutusta ja toisaalta tässäkin tapauksessa hengen saattaa menettää syytön. Filippiinien yleisen syyttäjän toimisto on pyytänyt presidenttiä lykkäämään kuolemantuomion täytäntöönpanoa ja uutta oikeuskäsittelyä, sillä viikko sitten pidätettiin kaksi tämän kidnappaustapauksen syytettyä, joista toinen sanoi tuomitun Laran olevan syytön.

Kuolemantuomioiden täytäntöönpano nyt liittyy myös kevään presidentinvaaleihin. Presidentti Macapagal-Arroyo on suhtautunut katolisen kirkon tavoin kielteisesti kuolemantuomioihin, mutta tuen varmistamiseksi presidentti suostui maan rahakkaan kiinalaisväestön vaatimukseen kidnappauksiin syyllistyneiden tuomitsemisesta kuolemaan - ainakin parissa tapauksessa varoitusmielessä.

Filippiineillä alettiin 10 vuotta sitten jakaa kuolemantuomioita ja presidentti Estradan kauden alussa niistä pantiin seitsemän täytäntöön. Oikeus on määrännyt kuolemantuomion jo 1916 ihmiselle, joista korkein oikeus on tähän mennessä käsittelyssään vahvistanut 168.

Pekka Borg

Ohjeet

Amnesty International kehottaa lähettämään vetoomuksen presidentti Macapagal-Arroyolle kahden kuolemantuomion täytäntöönpanon estämiseksi. Alla on osoitetiedot ja mallikirje, jonka voit halutessasi kopioida lähetettäväksi. Tuomioiden täytäntöönpanopäiväksi määrättiin alun perin 30.1.2004, mutta sitä lykättiin kuukaudella.

Filippiinit-seuran toiminnassa ihmisoikeuskysymykset ovat alusta lähtien olleet keskeisiä ja seura vastustaa kuolemantuomioita.

Osoitteet

Amnesty pyytää lähettämään kirjeitä presidentille ja oikeusministerille faksi- tai katuosoitteeseen. Heillä ei ole julkisia sähköpostiosoitteita. Sen sijaan viestin voi lähettää myös sähköpostilla Tukholmaan Filippiinien suurlähettiläälle:

H.E. (Ms.) Victoria S. Bataclan , ambassador@philembassy.se

Presidentin osoite ja 3 vaihtoehtoista faksinumeroa ovat:

President Gloria Macapagal-Arroyo
Malacañang Palace
J.P. Laurel St
San Miguel 1005, Manila
Philippines
Fax: +632 736 2495 / 733 2107 / 736 1010

Oikeusministerin osoite on:

Secretary Simeon A. Datumanong
Department of Justice
Padre Faura, Ermita, Manila,
Philippines

Mallikirje

Mallikirje on kirjoitettu presidentille, joten oikeusministerille kirjoittaessasi käytä puhuttelumuotoa: "Dear Secretary of Justice" ja Tukholman suurlähettiläälle muotoa "Dear Ambassador".

Dear President Macapagal-Arroyo,

I am very concerned at the prospect of renewed executions in the Philippines, and I respectfully appeal to you to commute the death sentence of Roberto Lara and Roderick Licayan who are due to be executed in February.

I also hope that you, Ms. President, will grant clemency to all other prisoners facing executions. Kidnapping is a severe crime, which is causing unacceptable sufferings to the victims and their relatives.

Still death penalty has never been shown to have a unique deterrent effect, and is brutalising to all involved. There are also serious defects in the Philippine criminal justice system, including the use of torture, lack of access to lawyers and unfair trials, which increase the risk of executing the innocent.

I appeal to you that you reinstitute an official moratorium on all executions, and that you support continuing moves within the Congress to abolish death penalty.

Yours sincerely,
(allekirjoituksesi)