Filippiiniläiset Suomessa
Sivu on päivitetty 30.6.2019, riitta.vartti@kolumbus.fi. In English
etusivulle  | maahanmuuttajajärjestöt  | filippiinon sanakirja  |  suomenkurssi filippiiniläisille  |  kuriiripalvelu Filippiineille  | filippiiniläiset ruokakaupat  |  Filippiinit-sivulle      

Suomessa asui vuoden 2019 alussa 4 782 filippiiniläissyntyistä maahanmuuttajaa, joista miehiä 1 503 ja naisia 3 273. Lisäystä edelliseen vuoteen oli 438 eli vuotuinen muutto on nopeutunut entisestään muutamalla kymmenellä. (Lähde: Tilastokeskus, väestörakenne. Seuraava päivitys lukuihin saadaan mahdollisesti maaliskuussa 2010.)

filippiinot Suomessa 1990-2012
Lähde: Tilastokeskus. Väestörakenne, taulukko "Väestörakenne syntymämaan, iän ja sukupuolen mukaan".


Suomessa asuvat filippiiniläiset ovat olleet hyvin naisvaltainen joukko: 2000-luvulle asti lähes 80% heistä oli naisia (osuus laski lukuun 70,4 % vuoden alussa 2013). Loputkin olivat enimmäkseen näiden naisten lapsia, ei niinkään aikuisia miehiä. Thaimaalaisten jälkeen filippiiniläiset ovat olleet naisvaltaisin ulkomaalaisryhmämme.

Naisvoittoisuus johtui siitä, että vielä jokunen vuosi sitten useimmat filippiinot tulivat Suomeen avioliiton kautta, ja tulijoista valtaosa oli naisia. Pienempi osa tuli työn kautta, esim. kotiapulaisiksi eri maiden lähetystöihin ja diplomaattipiireihin.

Kun Suomen politiikka muuttui v. 2004 ulkomaalaislain muutosten jälkeen enemmän työperäistä maahanmuuttoa suosivaksi, tänne on alkanut tulla runsaammin filippiiniläisiä myös työluvalla, ja samalla on myös alkanut tulla enemmän miehiä kuin ennen. Esim. v. 2007 Suomeen tuli 114 filippiiniläistä työluvalla, ja heistä hiukan yli 50% oli miehiä. Vuonna 2008 työluvalla tulijoita oli jo 208. Filippiiniläiset ovat sijoittuneet paitsi hoiva- ja huoltotehtäviin myös monille muille aloille, mm. kokeiksi (tiedot Maahanmuuttovirastosta).

Suuri enemmistö filippiinoista asuu edelleen Etelä-Suomen kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla (yli 60%) sekä suurimmissa kaupungeissa ja pieni osa maaseudulla. Tämä on vastoin stereotyyppistä kuvaa traktoria ajavasta aasiattaresta. Maalle muuttaneille yksinäisyys ja eristyneisyys aiheuttavat kuitenkin enemmän ongelmia kuin muille.

Filippiiniläiset ovat työllistyneet keskimäärin paremmin kuin moni muu maahanmuuttajaryhmä. (Tosin kaikki eivät näy työnhakijoina tilastoissa, koska osa on kotirouvina ja osa työssä lähetystöissä.) Filippiiniläisten etuina ovat yleensä korkea koulutus ja englannin kielen taito sekä suomalaiset sukulaiset ja ystävät, jotka auttavat työnhaussa.

Filippiiniläisten maahanmuuton historiaa

Ensimmäiset filippiiniläiset muuttivat maahamme 1970-luvulla. 1980-luvun lopulta eteenpäin tänne saapui vuosittain muutamia kymmeniä tulokkaita.

Mm. mediahäly vaimovälityksestä ja siitä johtuneet viranomaistoimet ovat hidastaneet maahanmuuttoa. Vaikka oikeusministeriö ei raportissaan 1998 suosittanutkaan naiskaupan kieltolakia, viranomaiset tiukensivat Suomeen pääsyä Filippiineiltä. Nykyisin suomalais-filippiiniläiset parit tutustuvat useimmiten Internetin välityksellä tai tapaavat toisensa Filippiineillä tai muissa maissa, missä molemmat ovat työssä.

Suomalais-filippiiniläiset avioliitot.

Lue kirjallisuutta filippiiniläisistä maahanmuuttajista.

Maahanmuuttajajärjestöt

FSA logo

Suomalais-filippiiniläinen yhdistys ry
Finnish-Philippine Association

Perustettu 1988

Facebook-sivu: https://www.facebook.com/finnishphilippine.ry?fref=ts

Sähköposti: finnphil.assn@yahoo.com

Pankkiyhteys: Nordea 127150-631993.

2018

Puheenjohtaja / Chairperson

Aurora Jäntti

Muita järjestöjä: Finoy&Friends Tampereella, Filpinos Community Helsingissä ym. Löytyy parhaiten Facebookista.


Kuriiripalvelu Filippiineille

Kuriiripalveluita on useita, etsi vaikkapa sanoilla "Balikbayan Box".


Filippiiniläisiä ruokatavaroita Suomessa

Lue ruokakauppasivu ja ravintolasivu, joita päivitetään melko usein.


Sanakirja suomi - filippiino / tagalog - suomi

N. 30 000 sanaa, lyhyet kieliopit molemmista kielistä. Hinta 30 euroa, tilata voi Riitta Vartilta, riitta.vartti@kolumbus.fi, puh. 040 8454 794.


Suomenkurssit

Sabihin Mo Ito Sa Finnish - Sano se suomeksi, erityisesti filippiiniläisille tarkoitettu suomenkurssi, järjestäjänä Filippiinit-seura, lue lisää sivulta wika.html

Suomen kursseja pääkaupunkiseudulla osoitteessa http://www.finnishcourses.fi/fi

Lue tietoa Suomesta ja suomen kielen kursseista myös tästä osoitteesta: http://www.infopankki.fi/en-GB/home/


maahanmuuttajajärjestöt  |   filippiinon sanakirja  |  kuriiripalvelu Filippiineille  | filippiiniläiset ruokakaupat  |  impormasyon para sa dayuhang babae at lalake   |  tukea maahanmuuttajanaisille  |   Filippiinit-sivulle   |   Voimavarakeskus MONIKA - Tawagan Panagigipit   |   etusivulle


© Filippiinit-seura ry
www.filippiinit-seura.fi