Filippiinit-seuran logo

Filippiineiltä Suomeen

Huom! Tämä sivu on osa Filippiinit-seuran tiedotusta. Tarkista tärkeät asiat aina konsulaatista! Lähetä palautetta

Sivu on päivitetty 1.10.2016
etusivu   |  tietoa Filippiineistä   |  matkailu   |   Filippiinien konsulaatti Helsingissä  |  Embassy of the Philippines in Oslo, Norway  |   ajankohtaista   |  Filippiinit-seuran perustiedot  |  Suomesta Filippiineille


Suomen lippu

Suomen konsulitoimipiste Manilassa

Suomen konsulitoimipiste sijaitsee Norjan lähetystön yhteydessä. Siellä hoidetaan oleskeluluvat Suomeen.

Lyhyemmät Schengen-viisumit Suomeen taas hoidetaan Norjan suurlähetystön alaisen toimiston kautta.

Konsulitoimipisteen kotisivu:

http://www.finland.ph/public/default.aspx?culture=fi-FI&contentlan=1

Käyntiosoite:
Consular Office of Finland / Royal Norwegian Embassy
12th Floor, Del Rosario Law Building
21st Drive corner 20th Drive
Bonifacio Global City
Taguig
The Philippines

Puh: +63 2 982 2700
Faksi:
+63 2 982 2799

Sähköposti:
sanomat.mni@formin.fi
Kotisivu: www.finland.ph

Päivystyspuhelin: +358-9-1605 5551

Asiakaspalvelu:
ma-pe 9.00-12.00

Aikaero:
kesäisin +5h
talvisin +6h

Suomen konsulitoimipiste hoitaa:
- oleskelulupa-asiat
- passiasiat
- väestötietorekisteri-ilmoitukset
- notaaritoimitukset
- muut konsuliasiat ja kansalaispalvelutehtävät

Sen sijaan norjalaiset virkailijat hoitavat viisumit Suomeen:

Norjan lippu

Norjan lähetystö Manilassa

Royal Norwegian Embassy in Manila

http://www.norway.ph/embassy/embassy/

Facebook-sivu: https://www.facebook.com/pages/The-Royal-Norwegian-Embassy-in-Manila-Philippines/1603942503165077?ref_type=bookmark#!/pages/The-Royal-Norwegian-Embassy-in-Manila-Philippines/1603942503165077?ref_type=bookmark

Osoite:
Royal Norwegian Embassy
12th Floor, Del Rosario Law Building
21st Drive corner 20th Drive
Bonifacio Global City
Taguig
The Philippines

Puhelin (Filippiinien sisäinen): +63 2 982 2700

(Hätätapauksissa paina numeroa 5 tervetulotoivotuksen jälkeen)

Faksi: +63 2 982 2799

Avoinna:
ma-pe 9 - 16.30

(Lue lisää englanniksi sivulta http://www.finland.ph/public/default.aspx?contentid=253913&nodeid=36898&culture=en-US&contentlan=2)

Norjan konsulaatti Cebussa

Norjalla on myös konsulaatti Cebussa, joten kaikkia asioita ei tarvitse mennä hoitamaan Manilan lähetystöön.

Osoite:
Royal Norwegian Consulate in Cebu
2nd floor, University of Cebu (UC) Banilad Blgd.
Governor Cuenco Avenue, Banilad
Cebu City

Sähköposti: norwayconsulate.cebu@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/pages/The-Royal-Norwegian-Embassy-in-Manila-Philippines/1603942503165077

Puhelin: Phone: +(6332) 239 1044
Toinen linja: +(6332) 260 0520
Kotisivu: http://www.norway.ph/
Aukioloajat: 9.00 -13.00

_______________________________

Filippiinien Helsingin kunniapääkonsulaatti

Osoite: Tarkk'ampujankatu 2 A 6 (2. kerros, ovessa Nyrölä), 00140 Helsinki

Pääkunniakonsuli: Jukka Nyrölä jukka.nyrola@iki.fi

040 5009706

Kunniakonsuli:

Teresita Ruutu teresita.ruutu@saunalahti.fi

040 7071817 (puhelut ma, ke ja pe klo 13-15)

Avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 13 - 15. Varaa aika sähköpostitse!

- KYLLÄ Filippiinien viisumit ja

- erilaisten paperien legalisoinnit

- EI filippiiniläisten passien uusiminen ja kaksoiskansalaisuus - ne hoidetaan toistaiseksi Oslon-lähetystön kautta.

Konsulaatin pankkitilin numero:

Nordea FI2718203000036343

Lue lisää Filippiinien Helsingin kunniapääkonsulaatti - Ohjeet (pdf)

Filippiinien lähetystö Oslossa, Norjassa

Filippiinien Oslon-suurlähetystön sivu.

Filippiinit-seuran lähetystöä koskeva sivu

Filippiinien lippuSuomen lippu


Filippiiniläisten pääsy Suomeen

"Suomen kilpailukyvyn säilyttämiseksi meidän täytyy ajatella, että tulevaisuudessa tänne tullaan muunkin kuin rakkauden perässä."

Työministeri Tarja Filatov, HS 16.6.2005

Kireä lupapolitiikka. Filippiiniläisten ei ole yhtä helppo matkustaa Suomeen kuin suomalaisten Filippiineille. Yhtenä syynä on Suomen kuuluminen Schengen-sopimuksen piiriin. Myös Suomen rajalla valvotaan, ettei Euroopan Unionin maihin pääse laittomia maahanmuuttajia tai että maiden välillä ei harjoiteta ihmiskauppaa. Sen vuoksi filippiiniläisten on käytävä läpi tiukka kontrolli päästäkseen Suomeen.

Filippiiniläinen voi tulla Suomeen joko lyhyellä Schengen-viisumilla (esim. turismia tai vierailua varten) tai oleskeluluvalla (asumaan, opiskelemaan tai työhön).

1) Schengen-viisumia anotaan Filippiineillä Norjan suurlähetystön kautta (ks. ohjeet alla).

2) Oleskelulupaa anotaan Suomen konsulitoimipisteestä Manilassa. Huom! Vuoden 2017 alusta eteenpäin kaikki oleskelulupa-asiat hoitaa Maahanmuuttovirasto eli Migri (aiemmin poliisi hoiti osan näistä asioista).

Lähetystöt ja konsulaatit tekevät ainoastaan viisumipäätöksiä.

Maahanmuutto. Filippiiniläissyntyisiä asui vuoden 2016 alussa Suomessa noin 3500, joista 70 % on naisia. Suuri osa filippiiniläissyntyisistä on tullut Suomeen avioliiton kautta. Nykyisin kasvava osa tulee suoraan työelämään, esim. siivoojiksi, kokeiksi, kotiapulaisiksi ja hoivatehtäviin.

Suomeen on ollut lähes mahdoton päästä muuten kuin avioliiton kautta, mutta viranomaiset eivät ole pyrkineet edistämään myöskään sillä keinolla tapahtuvaa maahanmuuttoa. Suomalais-filippiiniläisiä avioliittoja solmitaan nykyisin vuosittain muutamia kymmeniä. Monikulttuurisen avioliiton solmiminen vaatii kärsivällisyyttä ja paperisotaa molemmissa maissa. Oleskeluluvan saamiseen puolisolle voi kulua pitkäkin aika, tavallisesti vähintään useita kuukausia. Jos filippiiniläinen tulee Suomeen suomalaisen puolisona, hän saa oleskeluluvan, jolla voi opiskella ja tehdä töitä ja häntä eivät koske maahanmuuttajien tulorajat.

Muiden täytyy hankkia lupa työhön ja / tai opiskeluun. Opiskelijaksi Suomeen pääsee, jos on hyväksytty johonkin oppilaitokseen ja pystyy kustantamaan opintonsa. Korkeakoulut velottavat EU:n ulkopuolelta tulevilta oppilailta myös lukukausimaksun.

Työntekijäksi tulevan täytyy ansaita Suomessa tietty summa rahaa voidakseen oleskella ja tehdä työtä Suomessa ja vielä enemmän voidakseen tuoda tänne perheensä. Ks. työlupa-asiat alla.

Suomen viisumi, oleskelulupa, työlupa, kansalaisuus

Viisumin hakeminen

Viisumia Suomeen voi anoa lyhytaikaista oleskelua, esim. turistiksi tulemista tai sukulaisvierailua varten.

Suomi kuuluu Schengen-maihin, joilla on yhteinen viisumikäytäntö. Huhtikuun alusta 2010 tuli käyttöön uusi, sähköinen viisumihakemus, jonka voi täyttää verkossa etukäteen. Hakemus tulee vireille vasta, kun se tarvittavine liitteineen on käyty läpi lähetystössä, allekirjoitettu ja maksettu. Lapselle tarvitaan oma hakemus, vaikka hänet olisi kirjattu vanhemman tai huoltajan passiin.

Suomeen pyrkivä filippiiniläinen voi hakea Schengen-viisumia Filippiineillä Manilassa Norjan lähetystöstä tai Cebussa Norjan konsulaatista, minne hänen täytyy mennä henkilökohtaisesti haastatteluun. Viisumianomuksen voi tulostaa esim. tästä tai Ulkoministeriön sivulta http://www.formin.fi/suomi/.

Schengen-viisumia varten vie lähetystöön:

  • täytetty anomuslomake yhtenä kappaleena, allekirjoitettuna!
  • yksi valokuva
  • voimassaoleva passi
  • tarvittavat liitteet (esimerkiksi todistus maksetusta matkustajavakuutuksesta ja lentoliput).

Tämän jälkeen voit hoitaa maksut. Huom! Aiemmin vaadittiin, että maksu on suoritettava ensimmäiseksi jo ennen kun voi varata ajan haastatteluun. Tämä on ilmeisesti nyt muuttunut.Tarkista aina vaatimukset ja ohjeet lähetystöstä, ne voivat muuttua! Ohjeita on Norjan lähetystön kotisivulla. Sähköpostilla tai faksilla lähetettyjä lomakkeita ei hyväksytä.

Viisumi Suomeen myönnetään vain lyhytaikaista, alle kolmen kuukauden oleskelua varten.

Lue suomeksi tästä pdf-liitteestä täydellisemmät Schengen-viisumin hakuohjeet.

Oleskeluluvan hakeminen

Huom! Vuoden 2012 alusta lähtien oleskeluluvat ovat olleet korttimuotoisia ja niihin tulevat myös sormenjäljet. Tämän takia kaikki hakijat hakevat oleskeluluvan henkilökohtaisesti eikä esimerkiksi työnantaja voi hakea oleskelulupaa työntekijälleen.

Oleskelulupa myönnetään yli kolmen kuukauden pituiseen oleskeluun esim. opiskelua tai työntekoa varten tai perhesiteen, kuten avioliiton tai adoption perusteella. Oleskelulupa voidaan myöntää joko jatkuvaan (A-status) tai tilapäiseen (B-status) oleskeluun. A-statuksen saa esimerkiksi silloin, kun henkilö avioituu suomalaisen kanssa. B-status myönnetään esimerkiksi Suomeen töihin tulevalle ulkomaalaiselle.

Filippiineillä asuva filippiiniläinen anoo oleskelulupaa henkilökohtaisella käynnillä Suomen konsulaatissa, joka sijaitsee Norjan Manilan-suurlähetystön yhteydessä.

Lomakkeet löytyvät Maahanmuuttoviraston sivulta.

Työlupa

Huom! Työnantaja: Lue Maahanmuuttoviraston sivu http://www.migri.fi/tyoskentely_suomessa/tyonantajalle

Suomeen työhön pääsy edellyttää, että filippiiniläisellä on jo valmiiksi olemassa Suomessa työnantaja (ei voi vain tulla etsimään täältä työtä). Peruspaperi on englanninkielinen työsopimus, jonka työnantaja allekirjoittaa Suomessa julkisella notaarilla. Sen jälkeen työsopimus laillistetaan

1) ensin Suomen Ulkoasiainministeriön oikeudellisella osastolla, Merikasarmi, Merikasarminkatu 5, 00160 Helsinki, puh. 09-16005 ja

2) lopuksi Filippiinien Helsingin-konsulaatissa (tiedot ohessa). (Huom! Tähän tietoon voi tulla täydennystä lähiaikoina.) Työnantaja lähettää laillistetun työsopimuksen Filippiineille työntekijälle, joka puolestaan toimittaa sopimuksen edelleen oman maansa viranomaisille jatkotoimenpiteitä varten.

Suomeen työn vuoksi tuleva ulkomaalainen hakee Suomeen vain yhtä lupaa, työntekijän oleskelulupaa. Lupa myönnetään kaksivaiheisesti. Te-toimisto harkitsee ensin luvan myöntämiseen liittyvät työvoimapoliittiset edellytykset (eli onko ko. elinkeinotoiminta kannattavaa ja onko kyseessä kunnon työnantaja, joka pystyy maksamaan normaalia palkkaa). Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää luvan. Työnteko on rajoitetusti mahdollista myös muulla oleskeluluvalla tai ilman oleskelulupaa. Hakemus jätetään Filippiineillä Norjan Manilan-suurlähetystöön tai Norjan Cebun-konsulaattiin, ja jatkolupa-anomus Suomessa Maahanmuuttovirastoon.

Ulkomaille työhön matkustava filippiiniläinen saa luvan lähteä maastaan esittämällä laillistetun työsopimuksen maastamuuttovirastossa eli Philippine Overseas Employment Administrationin toimistossa (POEA) . Huom! POEA muutti sääntöjään v. 2008, jolloin luvan saaminen helpottui. Luvan voi anoa myös sähköisesti, ks. sivulle http://www.citizenservices.com.ph/poea

Suomen kansalaisuuden anominen

Oleskelun luonteen mukaan myönnetyllä luvalla on vaikutuksia moneen eri asiaan, muun muassa kansalaisuuden saamiseen. Suomalaisen puolisolta edellytetään neljän vuoden yhtäjaksoista asumisaikaa joko A-statuksella tai pysyvällä oleskeluluvalla ennen kansalaisuuden anomista. Lyhyillä poissaoloilla ei ole vaikutusta. Lue kansalaisuuden anomisesta tarkemmin Maahanmuuttoviraston sivulta.

Au pairiksi pääsy helpottui

Filippiinien hallitus kielsi ay pairiksi lähtemisen vuonna 1997. Kielto johtui mm. lukuisista tapauksista, joissa au pairina toimineet nuoret naiset olivat joutuneet hyväksikäytön ja huonon kohtelun alaisiksi eri maissa. Usein au pair -nimike on ollut vain veruke halvan työvoiman palkkaamiseksi eikä tarjottu työ ole vastannut alkuperäistä kulttuurivaihdon ja opiskelun tarkoitustaan. Ulkomailla asuvat filippiinot myös usein pyrkivät tuomaan maahan sukulaisiaan tällä nimikkeellä kotiapulaisiksi ja lastenhoitajiksi ohittaen paikallisen työlainsäädännön määräykset.

Au pair -anomuksia ei otettu monen vuoden ajan vastaan Suomen edustustossa (kuten ei useimmissa EU-maissa). Vuoden 2012 alusta tilanne muuttui siten, että Filippiinien hallitus helpotti au pairiksi lähtöä mm. tarvittavien papereiden osalta. Au pairin välttämättömät paperit Filippiineiltä ovat:

  • au pairiksi ottavan isäntäperheen kanssa tehty sopimus tai kirje, joka on virallistettu Filippiinien lähetystössä
  • voimassaoleva passi
  • au pair-viisumi kyseessä olevaan maahan
  • CFO:n (Commission on Filipinos Overseas) antama todistus osallistumisesta kyseiseen kohdemaahan tutustuttavaan seminaariin.
  • Au pairin ei tarvitse hankkia lupaa POEA:sta (Philippine Overseas Employment Administration), koska hän ei lähde varsinaiseksi työntekijäksi.

Suomeen tulo

EU/ETA-alueen ulkopuolelta, esimerkiksi Filippiineiltä, tuleva au pair tarvitsee aina oleskeluluvan, jonka myöntää Maahanmuuttovirasto (200 euroa v. 2009). Maahanmuuttovirasto painottaa oleskelulupaharkinnassaan sitä, että au pairia ei pidetä pelkästään lasten- tai kodinhoitajana, vaan kyseessä on nimenomaan kulttuurinvaihtovuosi. Siksi on välttämätöntä, että perhe järjestää au pairille mahdollisuuden suomen tai ruotsin kielen opiskeluun. Oleskelulupahakemuksessa tulee ilmoittaa, mille kielikurssille au pair tulee osallistumaan ja milloin kurssi toteutuu. Lisäksi edellytetään jonkinlaista aiempaa yhteyttä Suomeen ja suomen kieleen, mielellään jo olemassa olevaa kielitaitoa. Esimerkiksi Suomen historiaan ja kulttuuriin liittyvä tietämys ja opinnot/harrastukset otetaan huomioon.

Oleskelulupahakemukseen on liitettävä tehdyn sopimuksen (tehtävät, tuntimäärä, taskuraha jne.) lisäksi myös selvitys aiemmasta kotitaloustyökokemuksesta, sairaus- ja tapaturmavakuutuksesta, hakijan terveydentilasta ja todistus siitä, ettei au pair -ehdokkaalla ole rikosrekisteriä.

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilta kohdasta "lomakkeet" ja siellä edelleen "liiteluettelo" (työnteko, johon tarvitaan oleskelulupa, mutta ei työntekijän oleskelulupaa).

Mikä on au pair?

Au pair on 17-30-vuotias ulkomaalainen nuori, joka asuu perheessä, opiskelee vierasta kieltä ja kulttuuria. Au pair voi tehdä korkeintaan 30 tuntia viikossa esimerkiksi kotitöitä ja lastenhoitoa.

Kansainvälisen sopimuksen mukaan au pairin taskuraha on 250 euroa kuukaudessa. Perheen tulee maksaa au pairille niin paljon, että verojen jälkeenkin au pairille jää käteen sen verran. Lisäksi perhe tarjoaa au pairille asunnon ja ruoan.

Suomessa asuessa

Helsingissä on Filippiinien konsulaatti (tiedot ohessa), jossa filippiiniläiset voivat hoitaa esim. erilaisten filippiiniläisten asiapapereiden legalisoinnin ja monia muita asioita. Siellä ei kuitenkaan esim. uusita passeja. Suomesta katsoen lähin Filippiinien lähetystö on Oslossa, Norjassa (tiedot ohessa). Huom! Noin kerran vuodessa järjestetään päivän tai kahden konsulitapaaminen (Consular Outreach) Helsingissä. Silloin lähetystön virkailijat tulevat Suomeen ja hoitavat kaikkia konsuliasioita myös Suomen puolella. Tavallisesti konsulitapaaminen on vuodenvaihteen tienoilla. Ilmoitus päivämäärästä tulee tälle kotisivulle.

Huom! Tarkista aina viimeisimmät tiedot eri viranomaisten sivuilta!

Oletko suomalainen, joka haluaa matkustaa Filippiineille? Aloita sivulta Suomesta Filippiineille.


© Filippiinit-seura ry
www.filippiinit-seura.fi

facebook-page-icon