Filippiinit-seuran logo

Filippiineiltä Suomeen

Huom! Tämä sivu on osa Filippiinit-seuran tiedotusta. Tarkista tärkeät asiat aina viranomaisilta! Lähetä palautetta

Sivu on päivitetty 21.11.2019
etusivu   |  tietoa Filippiineistä   |  matkailu   |   Suomen viranomaiset Filippiineillä  |   Filippiinien konsulaatti Helsingissä  |  Embassy of the Philippines in Oslo, Norway  |   ajankohtaista   |  Filippiinit-seuran perustiedot  |  Suomesta Filippiineille


Suomen viranomaiset Filippiineillä

Suomen lippu

Suomen konsulitoimipiste Manilassa

Suomen konsulitoimipiste on toiminut jälleen 27.11.2018 lähtien. Konsulitoimipisteen kautta filippiiniläiset voivat anoa mm. oleskelulupaa ja 1.7.2019 lähtien myös Schengen-viisumia Suomeen. Suomalaiset hoitavat konsulaatissa mm. notaari- ja laillistamisasioita, passi- ja henkilökorttiasioita sekä kansalaisuusasioita (ks. tiedot alla).

Osoite:

VFS Global Finland Application Centre
Mezzanine Floor, Ecoplaza Bldg.,
Don Chino Roces Ave., Makati City
1231 Philippines
Sähköposti: sanomat.mni@formin.fi

Avoinna: Huom! varaa aina aika sähköisen portaalin kautta. Linkki konsulitoimipisteen sähköiseen ajanvarausjärjestelmään on tässä

Sähköposti: sanomat.mni@formin.fi

Hätätapauksissa voit olla yhteyksissä ulkoministeriön konsulipäivystykseen numerossa: +358 9 1605 5551 tai sähköpostilla paivystys.um@formin.fi.

Konsulitoimipisteen kotisivu:

http://www.finland.ph

Linkki Facebook-sivulle tässä.

Suomeen pyrkivät filippiiniläiset hoitavat kaikki konsuliasiat Manilan konsulaatissa

Oleskelulupahakemukset jätetään Suomen konsulitoimipisteeseen Manilassa.

Myös Schengen-viisumi Manilasta

Viisumia haetaan sähköisen portaalin kautta ja viisumihakemukset liiteasiakirjoineen jätetään Manilassa VFS Globalin toimistoon (osoite yllä). Varaa aika hakemuksen jättämiseen. Lue lisää tästä.

Huom! Schengen-viisumia Suomeen ei voi enää hakea Cebu Citystä

Cebu Cityssä ei enää voi jättää Schengen-viisumin anomuksia, vaan kaikki viisumit Suomeen hoidetaan Manilan konsulaatin ja VFS:n kautta.

Viisumiasioita koskevat asiakastiedustelut tulee 1.7.2019 jälkeen lähettää sähköpostilla: info.flrp@vfshelpline.com

Kysymyksiin ja ajanvarauksiin vastaa myös VFS Helpline: +63 2 528 2515

Lisätietoa Suomeen tulemisesta sivulla Suomesta Filippiineille

__________________________________

Suomen suurlähetystö Kuala Lumpur, Malesia

Oleskeluluvat Suomeen jouduttiin 27.11.2018 asti hakemaan Suomen lähetystön kautta Kuala Lumpurista, Malesiasta. Tilanne on nyt muuttunut, kun Suomen konsulitoimipiste on jälleen avattu. Tässä ovat kuitenkin vielä lähetystön tiedot:

Suomen lähetystö Kuala Lumpurissa hoitaa:
- filippiiniläisten oleskelulupa-asiat
- suomalaisten passiasiat
- väestötietorekisteri-ilmoitukset Suomen viranomaisille
- notaaritoimitukset
- muut konsuliasiat ja kansalaispalvelutehtävät

Käyntiosoite:

Wisma Chinese Chamber 5th floor
258, Jalan Ampang
Kampung Datok Keramat
55000 Kuala Lumpur
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Malesia

Aukioloaika:
ma- to klo 8.00 - 16.30, pe klo 8.00 - 12.15

Asiakaspalvelu:
ma-pe klo 9.00 - 12.00

Vaihde: +60 342 577 746

Faksi:
+60 342 577 793

Sähköpostiosoite:
inquiries.KUL@formin.fi

http://www.finland.org.my/Public/Default.aspx

___________________________________________________

Filippiinien Helsingin kunniapääkonsulaatti

Osoite: Tarkk'ampujankatu 2 A 6 (2. kerros, ovessa Kupila), 00140 Helsinki

Kunniapääkonsuli: Jyrki Kupila
jyrki.kupila@yahoo.fi
puh. +358 45 1105000

Kunniakonsuli:
Teresita Ruutu teresita.ruutu@saunalahti.fi
040 7071817 (puhelut arkisin klo 12-17)

Avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 13 - 15.

- KYLLÄ Filippiinien viisumit ja

- erilaisten paperien legalisoinnit

- EI filippiiniläisten passien uusiminen ja kaksoiskansalaisuus - ne hoidetaan toistaiseksi Oslon-lähetystön kautta.

Konsulaatin pankkitilin numero:

Nordea FI2718203000036343

Filippiinien lähetystö Oslossa, Norjassa

Filippiinien Oslon-suurlähetystön sivu.

Filippiinien lippuSuomen lippu


Filippiiniläisten pääsy Suomeen

"Suomen kilpailukyvyn säilyttämiseksi meidän täytyy ajatella, että tulevaisuudessa tänne tullaan muunkin kuin rakkauden perässä."

Työministeri Tarja Filatov, HS 16.6.2005

Kireä lupapolitiikka. Filippiiniläisten ei ole yhtä helppo matkustaa Suomeen kuin suomalaisten Filippiineille. Yhtenä syynä on Suomen kuuluminen Schengen-sopimuksen piiriin. Myös Suomen rajalla valvotaan, ettei Euroopan Unionin maihin pääse laittomia maahanmuuttajia tai että maiden välillä ei harjoiteta ihmiskauppaa. Sen vuoksi filippiiniläisten on käytävä läpi tiukka kontrolli päästäkseen Suomeen.

Filippiiniläinen voi tulla Suomeen joko lyhyellä Schengen-viisumilla (esim. turismia tai vierailua varten) tai oleskeluluvalla (asumaan, opiskelemaan tai työhön).

1) Schengen-viisumia anotaan Filippiineillä 1.7.2019 alkaen Suomen konsulaatin / VFS Global -toimiston kautta (ks. ohjeet alla).

2) Oleskelulupaa anotaan nyt Suomen konsulitoimipisteestä Manilassa. Hakemus liitteineen jätetään VFS Globalin toimistoon, mutta viime kädessä päätökset tekee Suomen Maahanmuuttovirasto. Vuoden 2017 alusta eteenpäin kaikki oleskelulupa-asiat hoitaa Maahanmuuttovirasto eli Migri (aiemmin poliisi hoiti osan näistä asioista).

Lähetystöt ja konsulaatit tekevät ainoastaan viisumipäätöksiä.

Maahanmuutto. Suomessa asui vuoden 2019 alussa 4 782 filippiiniläissyntyistä maahanmuuttajaa, joista miehiä 1 503 ja naisia 3 273. Lisäystä edelliseen vuoteen oli 438 eli muutto on nopeutunut entisestään muutamalla kymmenellä. Suurin osa filippiiniläissyntyisistä on näihin saakka tullut Suomeen avioliiton kautta. Nykyisin kasvava osa tulee suoraan työelämään, esim. siivoojiksi, kokeiksi, kotiapulaisiksi ja hoivatehtäviin.

Suomeen on ollut lähes mahdoton päästä muuten kuin avioliiton kautta, mutta viranomaiset eivät ole pyrkineet edistämään myöskään sillä keinolla tapahtuvaa maahanmuuttoa. Suomalais-filippiiniläisiä avioliittoja solmitaan nykyisin vuosittain muutamia kymmeniä. Monikulttuurisen avioliiton solmiminen vaatii kärsivällisyyttä ja paperisotaa molemmissa maissa. Oleskeluluvan saamiseen puolisolle voi kulua pitkäkin aika, tavallisesti vähintään useita kuukausia. Jos filippiiniläinen tulee Suomeen suomalaisen puolisona, hän saa oleskeluluvan, jolla voi opiskella ja tehdä töitä ja häntä eivät koske maahanmuuttajien tulorajat.

Muiden täytyy hankkia lupa työhön tai opiskeluun. Opiskelijaksi Suomeen pääsee, jos on hyväksytty johonkin oppilaitokseen ja pystyy kustantamaan opintonsa. Korkeakoulut velottavat EU:n ulkopuolelta tulevilta oppilailta myös lukukausimaksun.

Työntekijäksi tulevan täytyy ansaita Suomessa tietty summa rahaa voidakseen oleskella ja tehdä työtä Suomessa ja vielä enemmän voidakseen tuoda tänne perheensä. Ks. työlupa-asiat alla.

Suomen viisumi, oleskelulupa, työlupa, kansalaisuus

Schengen-viisumin hakeminen

Viisumia Suomeen voi anoa lyhytaikaista oleskelua, esim. turistiksi tulemista tai sukulaisvierailua varten.

Suomi kuuluu Schengen-maihin, joilla on yhteinen viisumikäytäntö. Huhtikuun alusta 2010 tuli käyttöön uusi, sähköinen viisumihakemus, jonka voi täyttää verkossa etukäteen. Hakemus tulee vireille vasta, kun se tarvittavine liitteineen on käyty läpi lähetystössä, allekirjoitettu ja maksettu. Lapselle tarvitaan oma hakemus, vaikka hänet olisi kirjattu vanhemman tai huoltajan passiin.

Suomeen pyrkivä filippiiniläinen voi hakea Schengen-viisumia Filippiineillä Manilassa Suomen konsulaatista, minne hänen täytyy mennä henkilökohtaisesti haastatteluun. Viisumianomuksen voi tulostaa esim. tästä tai Ulkoministeriön sivulta http://www.formin.fi/suomi/.

Schengen-viisumia varten vie:

  • täytetty anomuslomake yhtenä kappaleena, allekirjoitettuna!
  • yksi valokuva
  • voimassaoleva passi
  • tarvittavat liitteet (esimerkiksi todistus maksetusta matkustajavakuutuksesta ja lentolippuvaraus).

Tämän jälkeen voit hoitaa maksut. Huom! Aiemmin vaadittiin, että maksu on suoritettava ensimmäiseksi jo ennen kun voi varata ajan haastatteluun. Tämä on ilmeisesti nyt muuttunut.Tarkista aina vaatimukset ja ohjeet, ne voivat muuttua! Ohjeita on VFS Globalin sivulla. Sähköpostilla tai faksilla lähetettyjä lomakkeita ei hyväksytä.

Viisumit hoitaa käytännössä VFS Global-niminen toimisto, ks. tiedot vasemmalla.

Viisumi Suomeen myönnetään vain lyhytaikaista, alle kolmen kuukauden oleskelua varten.

Oleskeluluvan hakeminen

Huom! Vuoden 2012 alusta lähtien oleskeluluvat ovat olleet korttimuotoisia ja niihin tulevat myös sormenjäljet. Sormenjälkien takia kaikki hakijat hakevat oleskeluluvan henkilökohtaisesti eikä esimerkiksi työnantaja voi hakea oleskelulupaa työntekijälleen.

Oleskelulupa myönnetään yli kolmen kuukauden pituiseen oleskeluun esim. opiskelua tai työntekoa varten tai perhesiteen, kuten avioliiton tai adoption perusteella. Oleskelulupa voidaan myöntää joko jatkuvaan (A-status) tai tilapäiseen (B-status) oleskeluun. A-statuksen saa esimerkiksi silloin, kun henkilö avioituu suomalaisen kanssa. B-status myönnetään esimerkiksi Suomeen töihin tulevalle ulkomaalaiselle.

Filippiineillä asuva filippiiniläinen anoo oleskelulupaa henkilökohtaisella käynnillä Suomen konsulitoimipisteessä Manilassa, osoite ohessa.

Lomakkeet löytyvät Maahanmuuttoviraston sivulta.

Työlupa

Huom! Työnantaja: Lue Maahanmuuttoviraston sivu https://migri.fi/tyoskentely-suomessa

Suomeen työhön pääsy edellyttää, että filippiiniläisellä on jo valmiiksi olemassa Suomessa työnantaja (ei voi vain tulla etsimään Suomesta työtä). Peruspaperi on englanninkielinen työsopimus, jonka työnantaja allekirjoittaa Suomessa julkisella notaarilla. Sen jälkeen työsopimus laillistetaan

1) ensin Suomen Ulkoasiainministeriön oikeudellisella osastolla, Merikasarmi, Merikasarminkatu 5, 00160 Helsinki, puh. 09-16005 ja

2) lopuksi Filippiinien Helsingin-konsulaatissa (tiedot ohessa). (Huom! Tähän tietoon voi tulla täydennystä lähiaikoina.) Työnantaja lähettää laillistetun työsopimuksen Filippiineille työntekijälle, joka puolestaan toimittaa sopimuksen edelleen oman maansa viranomaisille jatkotoimenpiteitä varten.

Suomeen työn vuoksi tuleva ulkomaalainen hakee Suomeen vain yhtä lupaa, työntekijän oleskelulupaa. Lupa myönnetään kaksivaiheisesti. Te-toimisto harkitsee ensin luvan myöntämiseen liittyvät työvoimapoliittiset edellytykset (eli onko ko. elinkeinotoiminta kannattavaa ja onko kyseessä kunnon työnantaja, joka pystyy maksamaan normaalia palkkaa). Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää luvan. Työnteko on rajoitetusti mahdollista myös muulla oleskeluluvalla tai ilman oleskelulupaa. Hakemus jätetään Suomen lähetystöön Kuala Lumpurissa, ja jatkolupa-anomus Suomessa Maahanmuuttovirastoon.

Ulkomaille työhön matkustava filippiiniläinen saa luvan lähteä maastaan esittämällä laillistetun työsopimuksen maastamuuttovirastossa eli Philippine Overseas Employment Administrationin toimistossa (POEA) . Huom! POEA muutti sääntöjään v. 2008, jolloin luvan saaminen helpottui. Luvan voi anoa myös sähköisesti, ks. sivulle http://www.citizenservices.com.ph/poea

Suomen kansalaisuuden anominen

Oleskelun luonteen mukaan myönnetyllä luvalla on vaikutuksia moneen eri asiaan, muun muassa kansalaisuuden saamiseen. Suomalaisen puolisolta edellytetään neljän vuoden yhtäjaksoista asumisaikaa joko A-statuksella tai pysyvällä oleskeluluvalla ennen kansalaisuuden anomista. Lyhyillä poissaoloilla ei ole vaikutusta. Lue kansalaisuuden anomisesta tarkemmin Maahanmuuttoviraston sivulta.

Au pairiksi pääsy helpottui

Filippiinien hallitus kielsi ay pairiksi lähtemisen vuonna 1997. Kielto johtui mm. lukuisista tapauksista, joissa au pairina toimineet nuoret naiset olivat joutuneet hyväksikäytön ja huonon kohtelun alaisiksi eri maissa. Usein au pair -nimike on ollut vain veruke halvan työvoiman palkkaamiseksi eikä tarjottu työ ole vastannut alkuperäistä kulttuurivaihdon ja opiskelun tarkoitustaan. Ulkomailla asuvat filippiinot myös usein pyrkivät tuomaan maahan sukulaisiaan tällä nimikkeellä kotiapulaisiksi ja lastenhoitajiksi ohittaen paikallisen työlainsäädännön määräykset.

Au pair -anomuksia ei otettu monen vuoden ajan vastaan Suomen edustustossa (kuten ei useimmissa EU-maissa). Vuoden 2012 alusta tilanne muuttui siten, että Filippiinien hallitus helpotti au pairiksi lähtöä mm. tarvittavien papereiden osalta. Au pairin välttämättömät paperit Filippiineiltä ovat:

  • au pairiksi ottavan isäntäperheen kanssa tehty sopimus tai kirje, joka on virallistettu Filippiinien lähetystössä
  • voimassaoleva passi
  • au pair-viisumi kyseessä olevaan maahan
  • CFO:n (Commission on Filipinos Overseas) antama todistus osallistumisesta kyseiseen kohdemaahan tutustuttavaan seminaariin.
  • Au pairin ei tarvitse hankkia lupaa POEA:sta (Philippine Overseas Employment Administration), koska hän ei lähde varsinaiseksi työntekijäksi.

Suomeen tulo

EU/ETA-alueen ulkopuolelta, esimerkiksi Filippiineiltä, tuleva au pair tarvitsee aina oleskeluluvan, jonka myöntää Maahanmuuttovirasto (200 euroa v. 2009). Maahanmuuttovirasto painottaa oleskelulupaharkinnassaan sitä, että au pairia ei pidetä pelkästään lasten- tai kodinhoitajana, vaan kyseessä on nimenomaan kulttuurinvaihtovuosi. Siksi on välttämätöntä, että perhe järjestää au pairille mahdollisuuden suomen tai ruotsin kielen opiskeluun. Oleskelulupahakemuksessa tulee ilmoittaa, mille kielikurssille au pair tulee osallistumaan ja milloin kurssi toteutuu. Lisäksi edellytetään jonkinlaista aiempaa yhteyttä Suomeen ja suomen kieleen, mielellään jo olemassa olevaa kielitaitoa. Esimerkiksi Suomen historiaan ja kulttuuriin liittyvä tietämys ja opinnot/harrastukset otetaan huomioon.

Oleskelulupahakemukseen on liitettävä tehdyn sopimuksen (tehtävät, tuntimäärä, taskuraha jne.) lisäksi myös selvitys aiemmasta kotitaloustyökokemuksesta, sairaus- ja tapaturmavakuutuksesta, hakijan terveydentilasta ja todistus siitä, ettei au pair -ehdokkaalla ole rikosrekisteriä.

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilta kohdasta "lomakkeet" ja siellä edelleen "liiteluettelo" (työnteko, johon tarvitaan oleskelulupa, mutta ei työntekijän oleskelulupaa).

Mikä on au pair?

Au pair on 17-30-vuotias ulkomaalainen nuori, joka asuu perheessä, opiskelee vierasta kieltä ja kulttuuria. Au pair voi tehdä korkeintaan 30 tuntia viikossa esimerkiksi kotitöitä ja lastenhoitoa.

Kansainvälisen sopimuksen mukaan au pairin taskuraha on 250 euroa kuukaudessa. Perheen tulee maksaa au pairille niin paljon, että verojen jälkeenkin au pairille jää käteen sen verran. Lisäksi perhe tarjoaa au pairille asunnon ja ruoan.

Suomessa asuessa

Helsingissä on Filippiinien konsulaatti (tiedot ohessa), jossa filippiiniläiset voivat hoitaa esim. erilaisten filippiiniläisten asiapapereiden legalisoinnin ja monia muita asioita. Siellä ei kuitenkaan esim. uusita passeja. Suomesta katsoen lähin Filippiinien lähetystö on Oslossa, Norjassa (tiedot ohessa). Huom! Noin kerran vuodessa järjestetään päivän tai kahden konsulitapaaminen (Consular Outreach) Helsingissä. Silloin lähetystön virkailijat tulevat Suomeen ja hoitavat kaikkia konsuliasioita myös Suomen puolella. Ilmoitus päivämäärästä tulee tälle kotisivulle.

Huom! Tarkista aina viimeisimmät tiedot eri viranomaisten sivuilta!

Oletko suomalainen, joka haluaa matkustaa Filippiineille? Aloita sivulta Suomesta Filippiineille.


© Filippiinit-seura ry
www.filippiinit-seura.fi

facebook-page-icon