Kannanotto sotatilan julistamiseen Mindanaolle 26.5.2017

Sivun on päivittänyt 29.5.2017 Riitta Vartti, riitta.vartti @ kolumbus.fi

etusivu  |  tietoa Filippiineistä  |  yhteiskunta  |  matkailu  |  lapset  |  ympäristökysymykset  |  naisten asema

Filippiinit-seura 28.5.2017:

Filippiinit-seura tuomitsee Mauten ja Abu Sayyafin rikollis-terrorististen ryhmien Marawin kaupunkiin tekemän hyökkäyksen, jonka aikana he muun muassa valtasivat hallinnollisia rakennuksia, sairaalan, kirkon, vankilan ja polttivat asuintaloja ym. rakennuksia. Kymmeniä asukkaita on tapettu ja otettu panttivangeiksi. Yli 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kaupungista.

Presidentti Duterte julisti 26.5.2017 koko Mindanaon alueelle sotatilan. Perustuslain mukaan ulkoisen hyökkäyksen tai hallituksen vastaisen kapinan tapahtuessa presidentillä on oikeus julistaa valtakunta tai jokin osa siitä sotatilaan 60 vuorokaudeksi. Mauten taistelijat ovat pyrkineet ottamaan vallan Marawin alueella, joten perustuslain edellyttämät hallituksen vastaisen kapinan kriteerit täyttyvät alueella.

Filippiinit-seura haluaa kuitenkin kiinnittää huomiota sotatilalain käyttöön liittyviin riskeihin. Hieman huolestuttaa presidentti Duterten haastattelulausunto, jonka mukaan sotatila on sotatila eikä se paljoa tule poikkeamaan presidentti Marcosin julistamasta sotatilasta. Epäselväksi on jäänyt, mitä hän tarkoitti sanoessaan, että Marcosin sotatilalaki oli "erittäin hyvä". Sotatilan aikana diktaattori Marcos muun muassa lakkautti kongressin ja puolueet, laittoi oppositiojohtajat vankilaan, tuhansia tapettiin ja kidutettiin.

Sotatilassa puututaan kansalaisten vapauksiin muun muassa oikeuttamalla asevoimille henkilöiden pidättämisen kolmeksi päiväksi ilman tuomarin vahvistamaa pidätyslupaa. On pidettävä kiinni siitä, että kansalaisten kohtelussa ja perusoikeuksien turvaamisessa ei rikota perustuslain henkeä ja sen sallimia rajoja.

Riskinä on, että sotatilan valtuuksia käytetään myös muuhun tarkoitukseen kuin Mauten ja Abu Sayyafin kapinoinnin kukistamiseen. Sotatilan poikkeusvaltuuksia ei voi esimerkiksi laajentaa huumekaupan vastaiseen taisteluun, sillä huumesota ei ole perustuslain tarkoittama kapinaan verrattava tilanne. Presidentti Duterte sanoi myös harkitsevansa sotatilan julistamista koko maahan. On kyseenalaista, onko sotatilan ulottaminen koko Mindanaon alueellekaan perusteltua, mutta vielä vähemmän on perusteita poikkeustilan laajentamiseen koko valtakuntaan. Sotatilan laajentaminen sisältää myös riskin, että yhteiskunnan perustavien ongelmien kuten väestöryhmien eriarvoisuuden hoitamisen sijaan turvaudutaan autoritaariseen ja asevoimiin perustuvaan hallitsemiseen.

Filippiinit-seuran mielestä on tärkeätä, että kaikissa tilanteissa perustuslaista pidetään kiinni ja että poikkeusvaltuuksien käyttö säilyy tiukasti kongressin, oikeuslaitoksen ja kansalaisyhteiskunnan kontrollissa. Kansalaisten perusoikeuksista on pidettävä kiinni ja erityisesti Marawin tapahtumista kärsimään joutuneista asukkaista on pidettävä huolta.